Tags

, ,

Sven Marquardt (Berlijn 1962) is één van de bekendste modefotografen uit de DDR. In 1982 begon hij aan zijn opleiding bij het DEFA en in de jaren 1985-1986 werkte hij als assistent bij de fotograaf Rudolf Schäfer. Hij werkte onder andere voor het modetijdschrift Sibylle en zijn foto’s daar zijn zeer bekend geworden. Marquardt werkte niet commercieel, maar wilde in zijn foto’s „das Innen und Außen seiner Existenz in der Großstadt beschrieben“ tonen en  „exaltierte Träume von Lust und Angst“ verbeelden. Heel wat anders dan de verplichte happy faces van de SED dus. Marquardt fotografeerde dan ook vooral de undergroundscene in Berlijn.

Na de Wending stopte hij met fotograferen en werd portier. In 2009 zegt hij hierover in de Zeit: “Ich hatte das Gefühl, nichts mehr sagen zu können.” Maar in 2003 pakt hij toch de fotocamera weer op. Marquardt werkte ook mee aan de film Ein Traum in Erdbeerfolie, waarin hij terugkeerde naar de underground modescene uit de jaren tachtig.

Tegenwoordig is er weer meer belangstelling voor zijn werk. Terecht, want hij maakt prachtige foto’s, die tot op de dag van vandaag nog aanspreken.

Voor meer prachtige plaatjes: http://marquardtfotografie.com/