Tags

, , , , , , , ,

Niet alleen in de DDR werden ongebruikelijke materialen gebruikt om kleding van te maken. In de jaren zestig werd Paco Rabanne (1934) bekend met zijn ontwerpen van onconventionele materialen als spiegels en papier. Rabanne studeerde architectuur aan de Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts en begon in 1960 met het ontwerpen van sieraden voor bekende modehuizen als Pierre Cardin, Givenchy, Nina Ricci en Balenciaga. In 1966 richtte hij zijn eigen modehuis op en showde zijn collectie “12 Unwearable Dresses in Contemporary Materials”.

Dress in aluminium disks (1966) & jurk van plastic en verzilverd metaal uit 1996

Belangrijk verschil tussen bijvoorbeeld Sabine van Oettingen (over wie ik eerder al schreef) uit de DDR en Rabanne was echter wel dat laatstgenoemde puur ontwierp om te choqueren. Van Oettingen ontwierp deels met materialen als aardbeienfolie omdat er simpelweg geen stof voorhanden was: Rabanne had dat probleem als Fransman niet.

Ontwerpen van Paco Rabanne

Ook nu nog wordt kleding soms van ongebruikelijk materiaal gemaakt. PETA fotografeerde voor de campagne ‘Let vegetarianism grow on you’ sterren in kleding van groente om zo het vegetarisme te promoten, en in elke editie van Project Runway zit wel een aflevering waarin de deelnemers een outfit moeten maken van rare materialen. Ik ben altijd weer verbaasd over de creativiteit die de ontwerpers tentoonspreiden en hoe goed het resultaat er vaak uit ziet.  (Oke, eerlijk is eerlijk: bij Project Runway zaten wel regelmatig missers).

PETA-campagne

Jay’s ontwerp van vuilniszakken in seizoen 7 van Project Runway (2010)

Ontwerp van Mila Hermanovski van plastic verfbakjes in seizoen 7 van Project Runway (2010)

Ook Rabanne zelf ontwerpt nog steeds met onconventionele materialen.

Lenteollectie 2012, Rabanne