Tags

, , , , , , , ,

In de Duitse Democratische Republiek volgde men weliswaar het westerse modebeeld, maar bij reportages was de redactie van het tijdschrift Sibylle gedwongen hier creatief mee om te gaan. Reportages konden niet op de gewenste locaties worden geschoten, dankzij het totalitaire politieke regime. Na de bouw van de Muur in 1961 konden fotoshoots niet meer op westerse locaties worden geschoten. In 1960 was er bijvoorbeeld nog een reportage in Parijs gemaakt. Reizen naar het westen werd na de totstandkoming van het IJzeren Gordijn echter niet meer toegestaan aan de redactie. Als gevolg van die politieke maatregel waren er na 1961 geen westerse oorden meer te vinden in Sibylle.

1960, modereportage uit Parijs

Wél werd er zo af en toe een fotoserie gemaakt in een socialistisch broederland (bijvoorbeeld Polen en Rusland). Dat was wel mogelijk, omdat de landen een soortgelijke politiek voerden (allemaal lid van het Warschaupact) en men dus wel daarheen kon reizen.

Reportage over het modecongres in Moskou (1957)

Reportage in de oude Poolse stad Gdansk (1974)

In feite zat de redactie dus opgesloten in de coulissen van het IJzeren Gordijn. Na 1989 was dit over: toen viel de Muur. Daardoor was het mogelijk dat er in 1993 shoots op Gran Canaria werden gedaan. Het IJzeren Gordijn was gevallen en de redactie kon uit de coulissen komen. Na 1994 viel het doek echter ook voor het tijdschrift: de unieke functie als venster op het westen was verloren gegaan.

Het IJzeren Gordijn