Tags

, , , , , , , , , ,

De Franse koningin Marie-Antoinette (1755-1793) stond bekend als groot modeliefhebster.

Marie-Antoinette werd geboren uit de verbintenis tussen Maria Theresia van Oostenrijk en Frans I van het Heilige Roomse Rijk. In 1770 werd ze uitgehuwelijkt aan de Franse dauphin (troonopvolger), de latere koning Lodewijk XVI. Toen in 1789 de Franse Revolutie uitbrak, ondernam de koninklijke familie nog een vluchtpoging, maar in Varennes werden zij alsnog gesnapt. Tijdens deze revolutie werd de Eerste Franse Republiek opgericht en de monarchie omvergeworpen. In 1793 werden zowel Marie-Antoinette als haar echtgenoot terechtgesteld onder de terreur van Robbespierre.

Als dauphine en koningin werd zij geacht de trends in de mode aan te geven. Marie-Antoinette had hoge kapsels, een enorme collectie schoenen en enorm hoge rekeningen (ze stond ook bekend als Madame Déficit- Mevrouw Staatsschuld) omdat ze zoveel uitgaf aan kleding en accessoires. Aangezien Frankrijk bijna bankroet was, wekte dit ergernis op.

Schoenencollectie en jurk (ca 1780) van Marie-Antoinette.

Tot op de dag van vandaag is de Franse koningin een inspiratiebron voor regisseurs en fotografen. Voor Wildfox Couture is in 2011 bijvoorbeeld onderstaande reportage geschoten. “Let them eat cake” zou de -inmiddels beroemde- reactie van de koningin zijn geweest op het feit dat het volk boos was omdat brood onbetaalbaar was geworden. Dit citaat is in onderstaande reportage gebruikt. (Overigens klopt het citaat niet.)

De regisseuse Sofia Coppola maakte in 2006 een film over Marie-Antoinette met Kirsten Dunst in de hoofdrol. De modeliefhebber kan zich verlekkeren aan alle prachtige kleding en kapsels in deze film.

Ter ere van de film maakte topfotografe Annie Leibovitz in 2006 een reportage met Kirsten Dunst in de hoofdrol voor het septembernummer van Vogue. De foto´s werden geschoten in Versailles, het oude paleis waar Marie-Antoinette gewoond had. Leibovitz verbeeldde met haar reportage het leven van Marie-Antoinette. Hieronder een aantal foto’s uit de shoot.

Vogue Cover

Het moment dat Marie-Antoinette overstapt van de Oostenrijkse koets naar de Franse koets om haar nieuwe leven in Frankrijk tegemoet te gaan

Feesten in Versailles

De koningin als stijlicoon

Marie-Antoinette in gevangenschap, de laatste jaren van haar leven

Nogmaals de schoenen van Marie-Antoinette, maar met een grapje van de regisseuse: tussen de hakjes ligt een paar All-Stars.

Ook als stijlicoon blijft Marie-Antoinette al eeuwenlang inspireren: in 2007 inspireerde John Galliano voor Dior zijn collectie op haar.

Ik ben benieuwd hoeveel ontwerpers en fotografen de fashion queen nog zal inspireren. Want soms is decadentie best leuk… in elk geval brengt het leven in de brouwerij.

Advertenties