Tags

, , , , ,

What item is not more seductively suitable to enhance and accentuate the feminine shape, than a sexy, tight laced corset!

Zomaar een willekeurige quote van het internet. Het korset kan al eeuwen lang rekenen op fans.

In het oude Griekenland (de Minoïsche beschaving) droegen dames al een smalle band om de taille en de heupen. In de Middeleeuwen kreeg het korset meer vorm. Zowel mannen als vrouwen droegen toen dit kledingstuk. Onder de kleding werd het zogenaamde ‘doublet’ gedragen, gemaakt van ijzer. Het beschermde het lichaam tegen kou en verwondingen,  maar accentueerde ook het mannelijke silhouet van brede schouders en een smalle taille . Door middel van een fraai versierd, glimmend doublet konden mannen hun hoge status laten zien. Later namen vrouwen het dragen van een doublet over. In deze tijd was het ongepast om de vrouwelijke vormen te laten zien.  Het doublet diende om de borsten plat te drukken en een smalle taille te creëren. Rond 1800 werd de vorm enorm verbeterd, met als doel de taille zo smal mogelijk te maken. Soms ging men daar erg ver in: dames snoerden zichzelf zo strak in dat het lichaam misvormingen begon te vertonen.

In de negentiende eeuw werd het korset door de verbeteringen enorm populair. Hieronder wat advertenties uit die tijd: ze zijn goed bewaard gebleven en er zijn er veel te vinden. Ik heb de mooiste hier neergezet.

Cartoon als reclame (1866)

Advertentie uit 1896 (links) en 1904 (rechts)

Handleiding om je eigen korset te maken (datering onbekend)

Rond de jaren twintig van de twintigste eeuw werd het korset minder geliefd als onderkleding, met name door de opkomst van de beha. Met de komst van de Eerste Wereldoorlog en de eerste feministische golf waren korsetten minder praktisch: het ijzer dat voor de baleinen gebruikt werd, was nodig voor de oorlog en dames wilden tijdens hun werk meer bewegingsvrijheid.

Ik heb hier erg kort de geschiedenis beschreven omdat er vele sites zijn waar de precieze geschiedenis kan worden nagelezen, zoals bijvoorbeeld deze: de geschiedenis van het korset. Op deze site staat een overzicht van alle vormen van het korset door de eeuwen heen.

Tegenwoordig is het korset nog wel populair, maar niet als standaard onderkleding. Het wordt verwerkt in kledingstukken of juist als bovenkleding gedragen. Beroemdheden als Dita von Teese en Madonna dragen het on stage en ook in bijvoorbeeld het alternatieve circuit zijn korsetten nog alles behalve ouderwets. Praktisch zijn ze zeker niet, maar ik begrijp wel waarom het kledingstuk nog altijd geliefd is. Het accentueert de vrouwelijke vormen prachtig, en is daarom ultrasexy. Daarvoor wil ik best een avondje minder flexibel zijn… des te comfortabeler is het om hem weer uit te doen. En des te specialer blijft het om hem aan te trekken.