Tags

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Niet alleen voor historici is de geschiedenis een onuitputtelijke inspiratiebron. Ook fotografen putten met enthousiasme uit de geschiedenis, om dit creatief te verwerken in hun eigen foto’s. Onderstaande foto’s zijn hier een goed voorbeeld van.

De Australische fotografe Alexia Sinclair maakte een fotoserie getiteld “the Regal Twelve” .  Op deze foto’s worden 12 invloedrijke vrouwen uit de geschiedenis afgebeeld, onder andere Marie-Antoinette, Cleopatra, de Virgin Queen Elizabeth en Catharina de Grote.

The Regal Twelve is a series that combines hundreds of photographic elements and illustrations to form complex digitally montaged artworks. The series portrays twelve European monarchs who have ruled supreme and whose lives span over two millennia. Through the study of history and portraiture, a series of contrasting regals formed, whose stories are revealed within each artwork. Travelling to Europe to photograph a host of regal backdrops, Sinclair returned to Australia to photograph models and props in the studio. Like pieces from a jigsaw puzzle, she meticulously stitched together each element, along with a myriad of delicious symbols and motifs relating to each monarch.

Sinclair heeft dus door Europa gereisd en daar de historische locaties bezocht, om vervolgens in de studio de foto’s te schieten. (Ik vraag me nu alleen wel af of het iconoclasme photoshop is- zo’n ding lijkt me toch moeilijk mee te nemen in het vliegtuig). Hieronder een aantal foto’s van de serie.

Catharina de Grote van Rusland (1729-1796)

Historisch gezien is de jurk van Catharina niet correct (zie ook de blog die ik daar eerder over schreef). Strapless werd niet gedragen en Catharina droeg  jurken met vierkante halzen. Ook het kapsel is historisch niet correct: de tsarina droeg haar haren vast. De veer die zij in haar hand houdt, duidt op haar reputatie als Verlicht Despoot: Catharina correspondeerde o.a. met Diderot (1713-1884 , één van de grondleggers van de Encyclopedie) en de schrijver Voltaire (1694-1778). De achtergrond is dan wél weer kloppend: volgens mij staat Catharina voor een Russisch Iconoclasme. Iconoclasmes zijn muren met heiligenafbeeldingen in orthodoxe kerken. Catharina liet zich vooral inspireren door de Franse mode , die op haar beurt weer deels bepaald werd door de koningin Marie-Antoinette (1755-1793)

Marie-Antoinette van Frankrijk

 Deze jurk komt al meer in de richting van de jurken die Marie-Antoinette daadwerkelijk droeg. De damesmode bestond uit veel onderdelen en accessoires zoals waaiers en snuifdozen. Jurken waren symmetrisch en bevatten zeer veel stof. De japonnen hadden een apart lijfje met een vierkante hals en vaak zat er een sleep achter. Deze outfit op de foto lijkt behoorlijk op de uitbundige jurken die de fashion queen in het dagelijks leven droeg. De omgeving zal ongetwijfeld geïnspireerd zijn op het beroemde paleis van Versailles.

Paleis van Versailles, slaapkamer van Marie-Antoinette

Ook de oude Egyptische farao Cleopatra VII (69 v Chr – 30 v Chr) is opgenomen in de fotoserie. Als bijschrift staat er : the seductress– de verleidster. Cleopatra had relaties met de beroemde Romeinse veldheer en heerser Julius Caesar ( 100 v Chr – 44 v Chr) die haar greep op de troon verstevigde. Van hem had zij een illegitieme zoon. Na de dood van Caesar ontstonden allerlei troontwisten. Cleopatra knoopte een relatie aan met troonpretendent Marcus Antionius (83 v Chr – 30 v Chr) . Bij de slag bij Actium werden zij echter verslagen door andere troonpretendent Gaius Octavianus, een achterneef van Caesar. Hij werd de eerste Augustus (keizer). Cleopatra pleegde toen zelfmoord met behulp van slangengif (vandaar de slang op de foto). Ze is afgebeeld in een Egyptische tombe met traditionele Egyptische hiërogliefen. Ik denk dat ze deels naakt afgebeeld is omdat zij doorgaans naakt werd gebeeldhouwd, maar misschien heeft het ook iets met haar reputatie als verleidster te maken.

Dit is lang niet alles uit de serie, maar daarover later meer. Het zou zonde zijn om alles in één blog te proppen: daarvoor zijn de afbeeldingen te mooi en er valt veel over te vertellen!