Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Naar de kapper gaan vind ik persoonlijk altijd spannend. Zal het resultaat verbluffend zijn of tegenvallen? Zo’n 13 jaar geleden is mijn haar enorm verpest door een kapper die er véél te veel vanaf haalde. Het resultaat: ik werd aangezien voor een jongen. Trauma! Sindsdien heb ik het nooit meer kort gehad.

De volgende kapsels zijn in elk geval beslist níet mislukt. Deze prachtige vintage haircuts geven een goed beeld van wat populair was in de eerste decennia van de vorige eeuw.

Jaren ’20: de boblijn

Actrice Louise Brooks

Op 1 mei 1920 publiceerde de krant de Saturday Evening Post een kort verhaal van F. Scott Fitzgerald (vooral bekend van The Great Gatsby): “Bernice Bobs Her Hair”. Dit verhaal gaat over een lieve, maar saaie jonge vrouw die door de kapper omgetoverd wordt in een aantrekkelijke vamp door haar haren kort te knippen. De boblijn werd daarna populair door de Franse ontwerpster Coco Chanel en actrice Louise Brooks die zich zelf ook dit kapsel lieten aanmeten.

Bernice Bobs her hair

Klik hier om de volledige tekst te lezen.

Jaren ’30: Fingerwaves

Vanaf de jaren ’30 werden de kapsels weer vrouwelijker. Krullen kwamen in en het haar werd weer langer gedragen, maar niet langer dan schouderlengte. Fingerwaves werden populair, maar andere soorten krullen konden ook (zoals bijvoorbeeld ‘pin curls’).

Actrice Marlene Dietrich, stijlicoon uit deze tijd

Een korte instructie om zelf fingerwaves te maken.

Jaren ’40: de snood

Vanaf de jaren ’30 werd het haar steeds langer. In de jaren ’40 was vooral lang haar bij vrouwen populair. Hollywoodsterren als Veronica Lake droegen hun haar weelderig los, maar voor de gewone vrouwen was dat niet zo efficiënt. In de Tweede Wereldoorlog namen vrouwen veel taken over van de mannen, en dan was los, lang haar niet zo praktisch. Veel vrouwen droegen daarom hun haar in een snood: een modieus haarnetje. (Het hedendaagse equivalent: de slordige paardenstaart of knot.)

De snood

Weelderig, losvallend haar bij Veronica Lake

Jaren ’50: Glamour ten top

In deze tijd draaide alles om glamour! Paardenstaarten bij jonge meisjes werden versierd met linten en de kapsels van Hollywoodsterren Liz Taylor en Marylin Monroe waren perfect gestyled. Krullen waren nog steeds populair, maar dan wel perfect in model gebracht.

Marylin Monroe

…. en nu?

Persoonlijk heb ik me laten inspireren door een combinatie van de jaren ’20, ’30 en ’50 bij het kiezen van mijn nieuwe kapsel. Ik vind de retro kapsels van hierboven prachtig en uiteindelijk ben ik voor de bijl gegaan…. 15 tot 20 cm is eraf gehaald. Het resultaat: een krullerige bob mét klassieke zijscheiding op kaaklengte. Het is dus weer kort. En deze keer vind ik het geweldig!

Advertenties