Tags

, , , , , ,

Vanmiddag was ik aan het snuffelen op het Waterlooplein, en kocht er een schattig vintage jurkje. Volgens de verkoper was hij afkomstig uit de jaren ’80, en eenmaal thuis wilde ik dat wel eens zeker weten.

Na een minuut Googlen had ik uitgevonden dat ik kennelijk geen confectie gekocht heb, maar een heus designerstuk. De naam op het label luidde namelijk Fabiani Roma, en een van de eerste hits was het Metropolitan museum of Art !

Ontwerp van Fabiani, ca. 1958

De man achter het merkje was Alberto Fabiani (1910-1987) , een Italiaanse ontwerper die in 1951 het bedrijf van zijn ouders overnam. Vanaf de jaren ’50 maakte hij naam met zijn klassieke ontwerpen en flatterende silhouetten. In het Vogue Pattern Book werd hij omschreven als

Italy’s master tailor, creates wonderfully flattering suits, distinguished coats and exquisite evening gowns… can claim many fashion-firsts.

Kijk, dat is natuurlijk altijd leuk om te weten. Hieronder één van zijn ontwerpen in het Vogue Pattern Book uit 1967.

Fabiani trouwde in 1952 opmerkelijk genoeg met een concurrerende ontwerpster, Simonetta Colonna di Cesaro, later Simonetta Visconti (bekend als Simonetta). De twee zetten samen een modehuis op, Simonetta et Fabiani, maar dit ging al snel ter ziele en rond 1964 ging Fabiani weer solo ontwerpen. Hij is onder andere bekend van het cocoon-silhouet (strak aan de voorkant, los aan de achterkant) en de geplooide column dress met een strak lijfje en een wijdere rok. In 1974 ging Fabiani met pensioen.

Ik heb één van zijn bekendste modellen gekocht: een column dress op knielengte met een geplooide rok. Prachtig!