Tags

, , , , , , , , ,

Na ruim een eeuw wachten is hij er dan: de eerste Nederlandse Vogue. Karin Swerink tekende als hoofdredacteur voor het blad. Swerink is o.a. bekend van het blad Glamour (patatjes met champagne) en als het jurylid met de knalrode lippen in Holland’s Next Top Model.

Met de Nederlandse Vogue wordt Holland onderdeel van een lange modetraditie. In 1892 werd het tijdschrift opgericht door Arthur Turnure in Amerika. Na zijn dood in 1909 nam Condé Nast (oprichter van Condé Nast Publications, de uitgever van o.a. Vogue en Vanity Fair) het magazine over en maakte er een tweewekelijks verschijnend tijdschrift van. Dit was een groot succes en in 1916 volgde Groot-Brittannië. Vier jaar later kregen Frankrijk en Italië hun eigen Vogue.

Voor de aardigheid heb ik ruim een eeuw Vogue-covers op een rij gezet. Uit de verschillende decennia blijken heel goed de verschillende modetrends en de technische vooruitgang met de jaren. Het zijn weliswaar covers uit verschillende landen, maar aangezien Vogue wel volgens een bepaald format wordt gemaakt (wat Swerink in dit interview ook bevestigt) geeft het wel een mooi tijdsbeeld.

Covers rond de eeuwwisseling

Jaren 1910

Jaren 1920

Jaren 1930

Jaren 1940

Jaren 1950

Jaren 1960 (met o.a. supermodellen Twiggy en Jean Shrimpton)

Jaren 1970

Jaren 1980 (heel veel covers met actrice Brooke Shields!)

Jaren 1990: de tijd van de supermodellen Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista, Claudia Schiffer, Christy Turlington, Tatjana Patitz)

De eerste Nederlandse Vogue. Overigens was de slagzin niet erg origineel, die was jaren geleden al gebruikt bij de introductie van ELLE (onder leiding van Cécile Narinx). Het motto van Swerink: beter goed gejat dan slecht verzonnen.