Tags

, , , , , , , ,

Op tv worden we er al weken mee doodgegooid: de Olympische Spelen in Londen. De sportieve prestaties blijven spannend (ik wacht met spanning af op Ranomi Kromowidjojo en heb staan juichen bij de ongelofelijke overwinning van Meilutyte) maar op modegebied vind ik het niet zo heel spannend.

Een vriendin van mij wees me echter op een prachtige fotoserie van de Olympische Spelen uit 1912 in Stockholm. Verrassend om te zien hoe de mode soms (niet) veranderd is.

Zwemsters uit 1912

Londen 2012, winnares 100 m schoolslag: Ruta Meilutyte

Wat betreft het uiterlijk van zwemkleding is er uiteraard niet zo heel veel veranderd- het minder schommelende lichaamsdelen, hoe beter- alleen is het merkje nu prominenter. Wél is het materiaal van badpakken veranderd. In de 19e eeuw werd het badpak van wol gemaakt- niet erg praktisch, maar dat was de badmode van die tijd ook niet: daar zaten bijvoorbeeld kragen aan. In de loop van de 20e eeuw werd de badmode voor vrouwen korter, nadat een vrouw in een kort badpak een wedstrijd gewonnen had. Meilutyte zal in elk geval een badpak van textiel gedragen hebben, omdat in 2010 badpakken van rubber en polyurethaan verboden werden.

Tenniskleding is door de jaren heen wel erg veranderd. In 1912 was de vrouwenkleding niet bepaald praktisch te noemen, zoals blijkt uit onderstaande foto.

Vroeger waren de kledingeisen strenger: spelers droegen toen verplicht wit. Dat hoeft nu alleen nog op Wimbledon. Ook was de kleding een bedekter, wat te maken heeft met de seksuele normen uit die tijd: men was toen een stuk preutser. Wel dragen vrouwen tijdens het tennis wel nog vaak een tennisrokje of -jurkje.

Tennisster Venus Williams

De verrassing op modegebied voor mij van dit jaar? Die komt uit onverwachte hoek.

Het is namelijk Mart Smeets, die ik voor de eerste keer in een jasje zag in plaats één van zijn beruchte gebreide truien met vreselijke print. Over een kledingrevolutie op de Nederlandse tv gesproken….

Advertenties