Tags

, , , ,

Persoonlijk ben ik gek op petticoats. Ze staan prachtig onder een cirkelrok voor dat ultieme New Look-silhouet.

Toch blijkt er meer achter dit kledingstuk te zitten dan je in eerste instantie zou denken. In 1910 kwam er een boek uit van barones Orczy, Petticoat Government.

In dit boek beschreef de auteur de niet geringe invloed van madame de Pompadour (minnares van koning Louis XV) op de Franse regering. Hoewel vrouwen in de niet-democratische regering officieel geen macht hadden, was dat in de praktijk niet het geval.

De naam ‘petticoat rule’ of ‘ petticoat government’ is hier van afgeleid. Een petticoat hoor je niet te zien (althans, niet in die tijd) omdat hij onder de rok verstopt zit. Desondanks geeft hij wel duidelijk vorm aan de rok, die in dit geval voor de regering staat. Madame de Pompadour was niet de enige dame die macht uitoefende over de koning: de periode 1560-1562 staat onder sommige historici ook wel bekend  als de ‘petticoat government’ toen Maham Anga de toenmalige emperor Akbar bespeelde in oa. het tegenwoordige Indië.

Maar ook dichter bij huis gebeurde dit. Historica Hanneke Hoekstra beschreef dit in De dictatuur van de petticoat, waarin ze de eerste lady in het Engelse Lagerhuis centraal zet: Nancy Astor. In het onderhoudende boek verklaart ze waarom Astor ondanks haar niet-bestaande inzet voor het vrouwenkiesrecht toch als eerste vrouw in de regering kwam, en hoe ze ten onder ging. Het boek geeft een mooi inkijkje in het belang van de informele cultuur van de politiek.

Maar hoe zat het in Nederland? Daar is nog heel weinig onderzoek naar gedaan….

Mijn eigen petticoat collectie. Net als het onderzoek naar de macht van vrouwen in Nederland in de politiek moet die nog uitgebreid worden.