Tags

, , , ,

Wie vandaag de dag nieuw ondergoed wil kopen, heeft alle keus in de lingeriewinkel. Van sexy niemendalletjes tot comfortabele boxershorts, slips of strings, of een stevige beha voor grote borsten, het is allemaal verkrijgbaar bij een goede lingeriezaak.

Sexy setje van Agent Provocateur

Hoe anders was dat vroeger. Niet alleen werd schoon ondergoed veel minder vaak aangetrokken dan nu (gemiddeld werd ondergoed 1 keer per week vervangen) , er was ook veel minder keus en doorgaans was ondergoed helemaal niet sexy.

Damesonderbroek uit de 19e eeuw

Dit ondergoed was dan ook niet bedoeld om sexy te zijn, maar vormde letterlijk een barrière tussen het vieze lijf en de bovenkleding, die niet goed wasbaar was (Daarnaast was seks sowieso een taboe in het Victoriaanse tijdperk).

Tussen 1890 en 1940 voltrokken zich wel grote veranderingen in de ondergoedmode. Zowel technische vernieuwingen (uitvinding van elastiek, machinaal geweven stoffen en synthetische stoffen) als sociale veranderingen droegen hier aan bij. Betere hygiëne,  verbeterde persoonlijke omstandigheden en vrijere omgangsvormen zorgden voor losser en luchtiger ondergoed. Hoewel niet ál het nieuwe ondergoed beter te noemen was:  het beruchte wollen Jaeger-ondergoed, bedacht door zoölogie-professor Jaeger, kan niet bepaald comfortabel geweest zijn.

Hoewel er wel sexy niemendalletjes bestonden in de roaring twenties, droegen de meeste Nederlandse huisvrouwen tussen 1930 en 1970 onder hun kleding meestal een step-in of corset, een beha en een onderjurk.

Sexy ondergoed uit de jaren ’20 

Doorsnee ondergoed van dames

Veelal werd dit ondergoed niet bewonderd door de partner. Sowieso dienden de vele lagen onderkleding om de duurdere bovenkleding te beschermen tegen lichaamszweet : mensen gingen destijds niet zo vaak in bad (gemiddeld één keer per week). De onderkleding kon wat makkelijker gewassen worden dan de delicatere bovenkleding. Pas in de jaren ’60 werd een badkamer algemener en de onderkleding verminderde. Al had dat laatste ook te maken met de seksuele revolutie…