Over de schrijfster

Personalia:

Kim Rijsdijk (MA, 1985) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Voor haar bachelorscriptie onderzocht zij het modetijdschrift Sibylle uit de Duitse Democratische Republiek. Hiermee heeft zij twee dingen gecombineerd waar ze al jaren een voorliefde voor heeft: geschiedenis, mode en kleding.

Daarnaast vond ze het altijd al leuk hoe bepaalde tijdschriften aangaven hoe de lezers dienden te leven volgens de redactie.Dit werd het onderwerp van haar BA-scriptie: het onderzoek ging over de representatie van de Oost-Duitse vrouw in het modetijdschrift Sibylle, het meest vooraanstaande modetijdschrift van de DDR. Het onderzoek beslaat de periode 1956-1976.

In deze tijdschriften vond zij een afspiegeling van zowel het politieke beleid in als cultuur in de DDR, waarbij het begrip ‘cultuur’ tweeledig kan worden opgevat: als lifestyle en als kunstuitingen. In de totalitaire DDR schemert het politieke beleid duidelijk door in de lifestyle die de redactie propageerde. Dit is vooral bijzonder omdat een modeblad niet direct de eerste plaats is waar je politiek geladen boodschappen verwacht. Toch verzette de redactie zich soms ook tegen het socialisme: het richtte zich duidelijk op Westerse mode. Het blad toont duidelijk hoe de bevolking in het dagelijks leven met de realiteit omging.

Bijna alle lifestylebladen weerspiegelen dit soort normen en waarden en het politieke beleid- al is het in het ene blad natuurlijk beter te zien dan in het andere blad. In een wat breder kader kan dit ook gezegd worden over mode en kleding (denk bijvoorbeeld aan de verbranding van het corset door de Dolle Mina’s bij het standbeeld van Wilhelmina Drucker in 1970 tijdens de tweede feministische golf) Dit is nader onderzoek waard. Mode is vaak een ondergeschoven kindje in de geschiedenis en dat is zonde. Bovendien is het leuk om e.e.a. te kunnen illustreren met behulp van beeldmateriaal: daarom deze weblog.

Publicaties

Manmoedige vrouwen (2012)

Contact: fashionhisto[at]gmail.com

Advertenties

2 gedachten over “Over de schrijfster”

  1. HAi Kim, Pas nu uigebreider de tijd gehad om te kijken. Interessant!!

  2. Prachtige site / info!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s